Интересни новини, Интериорен дизайн

Общи опции за осветление в хотел

Общи опции за осветление в хотел

Познаването на значението на осветлението за един обект за настаняване и какви са тенденциите, които са се наложили най-много в сектора, е от съществено значение за подхода към цялостен проект за хотелско осветление. Гостоприемството е свят в постоянна еволюция и в сравнение с миналото изглежда, че промяната става още по-бърза, до такава степен, че модерните хотели трябва непрекъснато да се актуализират, обновяват, адаптират към настъпващите промени. Знанието как да комбинирате избора на осветление става все повече и повече едно от задължителните за енергоспестяващи осветителни материали, което носи несъмнени предимства както в краткосрочен, така и в дългосрочен план: това включва и маркетингови аспекти, които не трябва да подценявате. Нека сега да разберем кои са основните тенденции, които да следите за един цялостен дизайн.

Това е основното ниво, което създава комфортни условия за живот. Следователно светлината трябва да е равномерна и достатъчна по яркост. При изчисляването на последното се ръководете от стандарта за дневни в района на 200-250 лумена на 1 „квадрат“ (например 8-ватов диод произвежда около 600 лумена). Но тези цифри трябва да се коригират в зависимост от броя и размера на прозорците, цвета на тапетите в хола, пода и тавана, както и височината му. Колкото по-малки са прозорците, толкова по-тъмно е покритието и колкото по-високо е „небето“, толкова по-мощно оборудване е необходимо. Отделно трябва да се каже за равномерното осветление в хола.

Общи опции за осветление в хотел

Обикновено за нея се опитват да изберат лампа като висулка или горен полилей. Но дори мощните модели могат да оставят неосветени и слабо осветени ъгли. Подобни проблеми в продълговати и неправилно оформени стаи (например L-образни). Защото вариантите са два. Първо: поставете прожектори на целия таван. И ако наистина искате полилей, тогава го поставете над семантичния център на стаята (голяма маса, диван), а в отдалечените части на „точката“ или … втори полилей.

Общи опции за осветление в хотел

Зонално осветление. Ако вашият хол е скромен по размер, тогава едва ли си струва да мислите за зониране. Както при осветлението на спалня, това няма много смисъл и не изглежда много спретнато. Ако обаче залата е голяма и в нея има много зони (диван с маса, работен плот, група за хранене, стаята е направена под формата на студио с кухня или балкон), тогава е жизненоважно за разделяне на частите с помощта на светлина. За да направят това, се използват полилеи, точкови източници, подови лампи, аплици и панделки, тъй като тук можете да изберете всякакъв тип лампа за хола.

Зонално осветление за хол

Няма строги правила за тази ситуация. Но ще подчертаем няколко препоръки. Например, опитайте се да разнообразите зонирането: аплик до дивана, подова лампа над масата за хранене, LED осветление около периметъра на комбинирания балкон. И същите лампи във всички зони ще създадат визуална „бъркотия“. Помислете и как ще се включи осветлението за хола в една или друга част.

Общи опции за осветление в хотел

И ако залата е комбинирана с кухнята, тогава не забравяйте да разберете как да изберете полилей за кухнята – има някои тънкости. Декоративно осветление в хола Основната задача на лампите в този случай е да направят дизайна на залата по-интересен и ефектен. В същото време осветителното оборудване може или да се фокусира върху някакво дизайнерско решение (ниша в стената, необичайна скулптура, модни мебели, камина и т.н.), или да бъде само по себе си украшение поради външния вид на тялото и абажура. Последното се отнася за настолни лампи, подови лампи и аплици. Освен това тяхната мощност избледнява на заден план – те имат по-важен цвят на светлината и наличието на различни режими (например под формата на нощна светлина). Що се отнася до избора на лампи в хола за акцентиране, има няколко опции: обикновени прожектори, насочени петна и LED ленти. За тях трябва да захранвате с превключвател и е добре, ако има контрол на яркостта и цветовата температура – така ще имате повече възможности да създадете свой собствен стил. Моля, обърнете внимание: това осветление за всекидневна може визуално да промени стаята. Например, осветлението в долната част на мебелите ще ги „повдигне“ и ще направи стаята „ефирна“ и „лека“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *