Всичко за дома

Преглед на популярните видове лампи

осветление-за-таван | shop.polarislighting.bg

Лампи се предлагат във всякакви форми, размери и стилове, за да изпълняват повече от една функция в дома. Те могат да бъдат онази допълнителна светлина, необходима за учене, те внасят атмосфера и уют в някогашния несигурен интериор или просто добавят нотка личност към пространството. 

С набор от форми и функции коя лампа е подходяща за вас?

Ако просто искате да озарите пространството около вас за четене, тогава функционалната лампа ще бъде идеалното решение. За тези, които искат да подобрят визуалната привлекателност в стаята, декоративната лампа ще бъде наред, но с безброй възможности за избор, какво бихте избрали?

Коя е най-добрата лампа за баня, всекидневна, спалня или кабинет?

Тази статия ще предостави актуални практични съвети заедно с прозрения за най-стилните тенденции. Всичко, което може да трябва да знаете за лампите.

Сред най-популярните видове лампи са:

Лампи с нажежаема жичка. Те се състоят от основа, в която са разположени контакти, елемент с нажежаема жичка и стъклен цилиндър. Те могат да бъдат „стандартни“ размери или миниатюрни за локално осветление. Това са крехки лампи, които бързо изгарят в случай на спад на напрежението. Повърхността им става много гореща, което може да доведе до пожар.

Луминесцентни. Вътрешната повърхност на колбата е покрита с фосфор, а съдът, в който са разположени електродите е пълен със смес от живачни пари и инертен газ. Когато лампата се включи, към вътрешността на крушката се изпраща заряд, което провокира образуването на UV вълни. Под тяхно влияние фосфорът свети равномерно.

Ултравиолетови. Такива осветителни устройства излъчват светлина в спектъра на UV диапазона, невидим за човешкото око. Те намират широко приложение в медицината, бита и индустрията, но не се използват директно за осветление.

Халогенни. По дизайн те са подобни на лампите с нажежаема жичка, само крушката  е пълна със съединения на бром, йод или други халогени. Халогенните лампи имат отлично цветопредаване, но повърхността на крушката става много гореща по време на употреба.

Led-осветление-за-баня-600x600

| LED осветление. Пестене на енергия

LED. Дизайнът е базиран на полупроводникови кристали. Обикновено такива лампи използват най-малко 5 диода, които са свързани към инсталационната платка. Крушките не се нагряват по време на работа поради наличието на радиатори. Използването на светодиоди може да намали разходите за осветление с до 85%.

Техните характеристики 

Характеристики на всеки тип лампа:

Лампи с нажежаема жичка. Те придават на светлината само жълт или оранжев оттенък, но мнозина намират такова осветление за доста уютно. Вярно е, че те са краткотрайни, така че ще трябва да се сменят доста често.

Луминесцентна. Нивото на ефективност на такива лампи е поне 5 пъти по-високо от това на лампите с нажежаема жичка. По време на работа се създава постоянен разряд и се съхранява в лампата. Поради живачни пари, флуоресцентните модели трябва да бъдат правилно изхвърляйте, за да не навредите както на здравето на другите, така и на околната среда.

Ултравиолетова. Използват се за пречистване на вода, монтират се в солариуми, използват се за лечение на определени заболявания в болници, както и за удостоверяване на документи, отглеждане на растения или нанасяне на лак за нокти. халогенни. Поради малкия си размер, колбите изглеждат спретнати и стилни. Те обаче стават много горещи, така че не се използват в близост до повърхности, които могат да се влошат или да се запалят.

LED крушки. Това са супер икономични източници на светлина, които могат да издържат до 50 000 часа. Те се характеризират с ниска консумация на енергия и ярка светлина, така че само една или две LED лампи са достатъчни за висококачествено осветление на помещението. В същото време диодите не се нагряват – безопасно е да ги използвате във всяка стая.

Сега вие сте експерт за лампи! Надяваме се, че това ви е помогнало да направите правилния избор за вашата нова лампа! Имаме и други ръководства за вас – позволете ни да ви вдъхновим и да ви помогнем да създадете следващия си проект!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *