Всичко за дома

Кой хигрометър да изберете за вашия дом?

Възможността за регулиране на микроклимата в апартамента пряко засяга човешкото здраве. Важно е да изберете най-подходящия модел хигрометър за контрол на влажността в жилищното пространство. Изборът трябва да се направи въз основа на задачите, личните предпочитания и познаването на функционалността на това устройство и неговите видове.

Избор на калибриран хигрометър

Ако се изисква лесен за използване и евтин вариант, трябва да се вземе най-простия механичен стаен хигрометър. Има смисъл да изберете такива модели за помещения, където рязката промяна на влажността по принцип е невъзможна. Факт е, че стрелката на циферблата, променяйки позицията си изключително бавно, просто няма да има време да покаже реалната стойност. Домакинските модели не са сертифицирани от метрологични служби, не подлежат на проверка, въпреки това тяхната грешка не влияе върху приложението и, тъй като в действителност просто не е необходимо да се измерва влажността в къща с висока точност. За да се гарантира, че показанията на хигрометъра винаги са на видно място, трябва да се изберете версия за стена.

Когато става въпрос за гъвкавост, домашният електронен хигрометър има предимство. Цената на такива модели е малко по-висока, но те могат да информират за текущите стойности на влажност и температура. ЗАБЕЛЕЖКА: Много по-удобно е да имате няколко различни измервателни уреди в един корпус. За предпочитане е настолната електронна версия, тъй като резултатите от измерването, показани в цифров вид са ясно видими.

Когато избирате хигрометър за вашия дом, трябва да обърнете внимание на следните параметри:

– Диапазон на измерване: избран въз основа на помещението, където ще бъде инсталиран измервателният уред. За мокри зони като баня или сауна се изисква модел с диапазон от 0 – 100%, за проходни зони, като антре или кухня е необходим диапазон от 10 – 90%. Що се отнася до детската стая, всекидневната или спалнята, където влажността варира в тесни граници, ще бъде достатъчен хигрометър с диапазон от 20 – 80%. Важно е да изберете продукт, предназначен за работа в условия близки до горната граница на измерванията.

Термохигрометър за баня

Например, хигрометър предназначен за монтаж във баня, също трябва да показва температурата, тъй като в този случай отоплението също е важно. Такива устройства се наричат ​​термохигрометри.

Точност

За да контролирате влажността в детската стая или спалнята на човек с респираторни заболявания, по-добре е да се даде предпочитание на прецизни електронни устройства. Същото важи и за помещения с краткотрайни промени във влажността в големи диапазони. За общ мониторинг на климатичната обстановка в апартамента не е необходима висока точност.

Време на работа (определяне на влажността).

Тук е важно да се отбележи, че ако устройството покаже данни 60 секунди след началото на измерването, то ще покаже резултата от преди минута. Препоръчително е да се даде предпочитание на модели със закъснение до 5 секунди, тъй като тази стойност се счита за оптимална. Съвременните хигрометри за дома често са оборудвани с различни допълнителни функции, така че при избора на този измервателен уреди е препоръчително да обърнете внимание на тях, това са:

– Винаги е необходим часовник. За стенни модели е просто удобно, когато всички измервателни уреди са на едно място, а в този случай и в един и същи корпус.

– Звукова или светлинна аларма: уведомява за промени в показанията в определен диапазон. Като зададете звуков сигнал да се задейства, когато влажността се приближи до долната или горната граница, можете да се отървете от необходимостта да ходите постоянно и да следите стойностите. Функцията ще бъде полезна навсякъде, от детски стаи до бани и сауни.

– Радио бавачка е почти незаменимо устройство за младите родители днес. – Функцията за запазване на данни – ще позволи, въз основа на събраната информация за ежедневните промени във влажността, да се регулира по-точно климатичната система у дома или например автоматичен овлажнител.

Усъвършенстваните модели са оборудвани с анемометър, а дисплеят с електронни опции показва както текущото време, така и промените във фазите на луната. За автоматично регулиране на влажността в жилищната зона можете да изберете „умен” овлажнител с хигрометър и йонизатор за въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *