Всичко за дома

Как да изберем съдове за готвене?

съдове за готвене

Всяка домакиня обича да актуализира кухнята с нови ястия: големи и малки тенджери, тигани, съдове, съдове за печене, пластмасови контейнери и така нататък. В момента изборът е твърде огромен, че понякога можете да се объркате от изобилието от красота. Но в преследване на красиви кухненски прибори, не забравяйте за особеностите на материала, от който са направени купи, тенджери, тигани и други предмети. На първо място, съдовете трябва да са „правилни“ и да се отличават с безопасност и практичност. Сред по-популярните материали за съдове за готвене са неръждаема или емайлирана стомана, алуминий, чугун, стъкло, керамика и пластмаса.

Стоманените съдове за готвене се считат за издръжливи и леки, които са надарени с добра топлопроводимост и лесна грижа. Освен всичко друго, те са устойчиви на механични повреди. Но при високи температури такива съдове могат да се деформират. Разрешено е да се готви в емайлирани стоманени тигани, докато покритието е запазено. Ако се появят пукнатини и стърготини от емайл, от съображения за безопасност е по-добре да спрете да го използвате.

Преди много време започнаха да правят съдове от чугун, които се оказаха здрави и издръжливи. От него се правят тигани, казани и други ястия. Трябва да се отбележи, че чугунът няма добра топлопроводимост. Освен това е надарен с много тегло. И двете страни на чугунените съдове за готвене не са покрити с незалепващо покритие. Въпреки факта, че антикорозионната защита се използва при производството на чугунени предмети, по-добре е съдовете да се избърсват сухо след измиване.

Алуминиевите кухненски прибори се отличават с добра топлопроводимост и ниска цена. Но без незалепващо покритие не е практично. Съдовете много често изгарят на повърхността. Също така готвената храна не може да се съхранява в съдове от алуминиеви сплави поради факта, че алуминият има тенденция да създава вредни елементи, когато се комбинира с органични киселини. Готварски съдове, изработени от алуминий със специално покритие или алуминиева отливка се считат за безопасни.

Керамиката е обработена глина. Съдовете направени от нея са екологични и имат добра топлопроводимост. Въпреки това, керамичните прибори са крехки и скъпи.

Днес много хора използват съдове за готвене, изработени от топлоустойчиво стъкло. Този материал е лесен за грижи, издръжлив, може да остане при високи температури за дълго време и лесен за почистване.

В момента един от най-популярните материали е пластмасата. Продуктите, направени от него, са евтини, гъвкави, многофункционални, лесни за грижа. Въпреки това, съдовете за готвене базирани на него могат да бъдат опасни. Когато купувате пластмасови кухненски артикули, трябва да обърнете внимание на марката на производителя. Ако пластмасовите контейнери имат надпис Duroplast, Thermoplast, Microwave Oven Safe, тогава можете да сте сигурни, че пластмасата не е подложена на деформация. Но няма гаранция, че е безопасен за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *