Всичко за дома

Видове улични лампи

Видове улични лампи

Осветлението на всеки град може условно да се раздели на две групи: функционално (външно осветление) – осветление на улици, дворове, тунели и декоративно осветление – архитектурно осветление на сгради и съоръжения, ландшафтно осветление. При осветяване на улици или други площи може да се наложи външните осветителни тела да имат антивандална защита и да са устойчиви на външни влияния. Светлинният елемент трябва да бъде защитен от външната среда със защитен екран, таван, така че влагата и прахът да не попаднат върху него. Като такъв елемент често се използват халогенни лампи и светодиоди или линейни халогенни лампи, които са малки по размер, но с висока мощност. Окабеляването в уличните аплици трябва да бъде положено през защитени канали с уплътнения и уплътнения, които предотвратяват натрупването на течност или мръсотия в каналите. Така че дори при силно външно замърсяване или повреда на изолацията на окабеляването поради неправилна работа, няма риск от късо съединение. Отвън откритото електрическо окабеляване е изложено на различни климатични влияния и следователно трябва да отговаря на всички необходими стандарти. В същото време той не само увеличава видимостта на околното пространство вечер, но и представлява специфична декорация на къщата. Преди да започнете да инсталирате осветителни тела около къщата, трябва да прекарате кабел за външно осветление.

Видове улични лампи

Как да изберем лампи за улицата

Лампите за улично осветление трябва да бъдат избрани според следните критерии:

– климатични особености на територията;

– интензивност на движението в осветената зона;

– отчитане на отрицателното въздействие на външната среда;

– необходимото светлинно насищане на определени зони;

– инсталационни функции.

Осветителните тела се използват при условия на висока влажност и температурни колебания, така че обърнете внимание на нивото на защита (IP). Степента на защита показва невъзможността за проникване в лампата на прах, влага, чужди тела. За улично осветление са подходящи осветителни тела с клас на защита IP 34, 44 или 54. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-висока е степента на защита. За да осветите местната зона, можете да изберете няколко вида лампи:

– Прожектори;

– Стълбове за осветление;

– Осветителни системи с отразена светлина;

Конзолни лампи;

Лампи със сензори за движение.

Видове улични лампи

Ландшафтното осветление играе важна роля в планирането на частна територия, парк, площад. Външното осветление трябва да дава достатъчно светлина през нощта и да не контрастира с околната среда, когато е светло. Също така, ландшафтното осветление може изгодно да победи терена и да създаде желаното настроение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *