Различни хора, различни предпочитания и вкусове. Някой хора обичат да се наслаждават на леко горчивия вкус на кафето, други харесват сладкото кафе, а за трети е достатъчна само щипка от приятния аромат на кафето, за се събудят. Според последните изследвания на учените и цвета на чашата за кафе подсъзнателно определя вкуса на кафето.

Проучване на университета в Оксфорд показва, че кафето в любимата чаша е по-вкусно. В изследването участват 36 души, които обичат да пият по няколко чаши кафе на ден. Доброволците трябвало да се наслаждават на вкуса и аромата на кафявата напитка в три различни чаши: бяла, синя и прозрачна. При първия опит участниците са установили, че кафето в белите чаши има по-интензивен вкус и аромат. Според учените, кафето в бялата чашка изглежда по-тъмно и участниците свързват кафявият цвят с горчив вкус. Изследванията показват, че кафето в бялата чаша не е толкова сладко, като кафето в другите цветни чаши. По-голяма част от участниците определят кафето в синята чаша като най-сладко.

Всички участници били на мнение, че няма значение дали кафето е сладко или силно, важно е да е направено в любима чаша, защото в нея кафето винаги е по-вкусно.

Едно друго изследване също потвърждава тезата, че вкуса на храната и напитките до голяма степен зависи от цвета. Според резултатите от изследването, червен ягодов мус, сервиран в бяла чиния е 10% по-сладък и 15% по-вкусен, отколкото сервиран в черна чиния.

И за да пиете кафето си винаги с удоволствие, изберете от нашите предложения за чаши за кафе.