Всичко за дома

Количеството и качеството на детските играчки

Количеството и качеството на детските играчки

Днес бихме искали да поговорим за качеството на играчките и тяхното количество.

Често ли родителите задават следните въпроси: Детето има ли нужда от много играчки? Трябва ли да купуваме на детето това, което иска? Сигурни сме, че повечето родители без колебание ще отговорят положително и на двата въпроса: „Разбира се, трябва да има много играчки и детето да ги харесва. И през повечето време те ще грешат.

Нека разгледаме и двата въпроса по ред. Очевидно всяко семейство има ограничен бюджет за играчки. Всеки родител иска да даде на детето си максимума, но ние живеем в реалния свят и разбираме, че размерът на разходите за тази категория стоки винаги ще бъде ограничен. При този подход първата идея, която идва на ум на родителите е, че можете да си купите много евтини играчки, но го правете често! Изглежда като добра идея, защото детето винаги ще има усещане за празник и добро настроение от получаването на нови играчки. Тук се крие основният проблем. Този подход има два отрицателни ефекта едновременно: Купувайки често, но евтино, ще дадем на детето нискокачествени играчки, които бързо се чупят, имат ограничена функционалност, некачествени материали и не предизвикват дългосрочен интерес. Така даваме повече негативни емоции, отколкото положителни. Принуждавайки детето да играе с лоши играчки, ние възпитаваме от детството навик за потребителски стоки, вместо да възпитаваме любов към качествените и функционални неща и околната среда. Честото актуализиране на „парка за играчки“ ще доведе до факта, че детето няма да има време да играе достатъчно и да проучи всички възможности на играчката или да опита всички сценарии на играта. Постоянната промяна във фокуса на вниманието няма да ви позволи да развиете концентрация и постоянство. Това е изкуствено ограничаване на развитието на фантазията на детето, което се въвежда от самите родители с подхода „много, но евтино”.

детски-играчки

Всяко дете иска всички играчки, които вижда около себе си – от други деца, в магазините или по телевизията. Това е нормално желание в детството и се дължи на факта, че за детето всяко нещо е ново и искаш да го изучаваш. Но приоритет при избора на играчки не трябва да бъде желанието на детето за определени играчки, а балансирано решение на родителите – ще донесе ли играчката полза, няма ли да навреди на детето и няма ли да са хвърлени пари? Умен родител трябва да разбере дали детето има подобна играчка? Носи ли някои нови функции или сценарии за игри, или ще бъде още една кола във флота от 100 други коли. Много е важно да създадете стимулираща развитието атмосфера около детето си и да купите играчки, които ще насърчават развитието, а не такива, които се срещат в най-близкия магазин.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *