Подаръци за дома

Защо ви е необходим уок тиган и как да изберете правилния

уок тиган купи онлайн

За приготвянето на здравословни ястия има редица съдове, кухненски прибори, които ще станат незаменим помощник в такава трудна задача. Едно от тези ястия е уокът, който произхожда от азиатските страни и активно се вкорени в европейските кухни. Ще ви кажем защо е необходим такъв тиган, какво е по-добре да готвите в него и как да изберете правилния, така че да е не само издръжлив, но и практичен, удобен и безопасен.

Характеристики на азиатския уок тиган уок тиган

Wok тиган е традиционен китайски съд за готвене, който се е вкоренил в други страни по света. Технологията за готвене с разбъркване (пържене с разбъркване) ви позволява бързо да задушавате, пържите, готвите течни ястия. Първоначално е предназначен за пържене на месо, риба, зеленчуци в олио при висока температура, при което олиото се стича върху открит огън. Запържвайки по този начин зеленчуците или месото, коричката им става хрупкава, а соковете и полезните витамини остават вътре и не изтичат навън. Външният вид на тигана прилича повече на пресован, сплескан котел (сферична форма), малкият диаметър на вдлъбнатото дъно се разширява към върха, стените са дебели и високи.

Уокът има дръжки отстрани, които ви позволяват да държите съдa на котлона. Днес в такива тигани можете да задушавате, сотирате, пушите, пържите и дори варите зеленчуци, гъби, месо, риба – добра алтернатива на тенджера или черпак. Тъй като в Азия готвят повече на открит огън, дъното на тигана е заоблено, предназначено за азиатски горелки, за европейците произвеждат модели с плоско дъно.

  • Предимства на уок тигана:
  • Бързо загряване на съдовете от центъра към краищата (цялата мазнина се натрупва в центъра)
  • Продуктите не падат по време на готвене
  • Позволява ви бързо да готвите здравословни ястия, тъй като маслото се стича надолу
  • Подходящи за пържене, задушаване
  • Приятно изглеждаща храна

Уок е удобен за приготвяне на бързи и здравословни ястия. Като се има предвид бързата топлинна обработка, полезните вещества нямат време да се изпарят от продуктите, задържайки ги вътре. При пържене на мазни храни (свинска мас, месо) мазнината се стича надолу, което ги прави по-здравословни, сочни и вкусни. С помощта на допълнителни дюзи в тиган можете да готвите ястия на пара, да готвите супи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *